Ennakkotehtävä

Koskee työväenopistojen kurssiani:

“Aikuisiän parisuhdetaidot, tietoisesti toiselle kierrokselle”

Tehtävä 1

Ennen kurssille tuloa kirjoita oma elämänkaaresi.

Elämänkaari tarkoittaa omaa tulkintaasi ja tarinaasi siitä miten elämäsi on mennyt, mitä olet oppinut, millaisia haasteita ja kasvuvaiheita on tullut vastaan, mikä on vienyt sinua eteenpäin ja mitkä asiat ovat vaikuttaneet valintoihisi matkasi varrella. Katso itseäsi rehellisesti ja yritä hahmottaa elämäsi erilaiset vaiheet ja tunnistaa niihin johtaneet asiat. Peilaa kokonaisvaltaista elämääsi lapsuudesta tähän päivään tärkeimmistä näkökulmistasi käsin esim. ainakin työn ja / tai perhe-elämän tai oman elämän näkökulmista. Voit myös pohtia miten oma kasvuympäristösi ja miten menneisyytesi on vaikuttanut siihen kuka olet nyt ja millä tavoin olet etsinyt omia polkujasi. Koska kyseessä on parisuhdekurssi, muista pohtia myös tärkeimpiä ihmissuhteitasi. Ole itsellesi rehellinen ja näe erityisesti ne opit mitä elämä on sinulle antanut. Muista pohtia myös sitä, mitä seuraavaksi toivot tai odotat elämältäsi tai onko elämäsi jo ehkä viemässä sinua tiettyyn suuntaan.

Tehtävälle ei ole pituutta, ei se ole oleellistakaan. Oleellista on pohtia oman elämän vaiheita ja tapahtumia ja se vie sen minkä se kohdallasi vaatii.

Jokaisen tarina on yksilöllinen ja ainutlaatuinen eikä sinun tarvitse jakaa sitä kaikkea muiden kurssilaisten kanssa ellet halua, mutta yhteisen oppimisen kannalta olisi hyvä, jos pohdit mitä voisit omasta tarinastasi jakaa ryhmässä ja pareittain.

Omaa tarinaa käytetään kurssilla apuna joissain harjoituksissa ja omien vaiheiden tunnistamisessa ja ymmärtämisessä sekä merkityksen antamisessa ja merkityksellisyyden löytämisessä omalle elämälle ja kokemuksille.

Jos haluat perehtyä elämänkaareen lisää, voit tutustua esim. Tony Dunderfeltin teokseen Elämänkaaripsykologia. Löydät netistä myös monien merkkihenkilöiden elämänkaaret, kun googletat heitä.

Tehtävä 2

Käy tekemässä verkossa ilmaiseksi saatavilla oleva MBTI henkilöanalyysi. Löydät netistä myös englannin kielisiä erilaisia versioita tästä, jonka voit halutessasi myös tehdä. Ota tulos talteen, lue kuvaukset ja pohdi sen sopivuutta omaan käsitykseesi itsestäsi. Huomaa, että tulokset eivät ole tarkoitettu tulkittavaksi kirjainmellisesti vaan ne ovat suuntaa antavia, eikä niiden tarkoituksena ole määritellä kuka sinä olet.

Laita tulos ylös tai printtaa se mukaasi. Pohdi myös miten esim. puolisosi tai lähipiirisi on erilainen tai samanlainen kuin sinä ja millaisia haasteita voit tuloksen kautta tulkita.

Tehtävää käytetään tarvittaessa itseymmärryksen tukena ja vuorovaikutteisten haasteiden tulkinnassa ja ihmisten välisten erojen ymmärtämisessä.

 

Nähdään kurssilla!

Kirsi Mäkinen