Ennakkotehtävä

Tässä alla ennakkotehtävät työväenopiston kursseilleni

Kasvuohjelman ennakkotehtävät löytyvät kuitenkin sen omalta sivulta

Koskee työväenopistojen kurssiani:

“Aikuisiän parisuhdetaidot, tietoisesti toiselle kierrokselle”

Tehtävä 1

Ennen kurssille tuloa kirjoita oma elämänkaaresi.

Elämänkaari tarkoittaa omaa tulkintaasi ja tarinaasi siitä miten elämäsi on mennyt, mitä olet oppinut, millaisia haasteita ja kasvuvaiheita on tullut vastaan, mikä on vienyt sinua eteenpäin ja mitkä asiat ovat vaikuttaneet valintoihisi matkasi varrella.Pohdi erityisesti sitä, mikä oli sinulle merkittävää ja tärkeää elämänvaiheiden muutostilanteissa, jotka saivat sinut tekemään ja toteuttamaan muutokset käytännössä. Erityisesti ikävien kokemusten kohdalla on tärkeää nähdä toiko muutos kasvua ja vapautumisen kokemusta vai jäikö asia silti vielä kesken sen jälkeen jotenkin eli tuntuuko yhä ettei ajatus+toiminta ole muuttunut?

Peilaa kokonaisvaltaista elämääsi lapsuudesta tähän päivään tärkeimmistä näkökulmistasi käsin esim. ainakin työn ja / tai perhe-elämän tai oman elämän näkökulmista. Voit myös pohtia miten oma kasvuympäristösi ja menneisyytesi on vaikuttanut siihen kuka olet nyt ja millä tavoin olet etsinyt omia polkujasi. Oleellista ei ole vain sisältö vaan erityisesti se miten itse rakennat ymmärrystä kaikista kokemuksistasi eli mene ikäänkuin tapahtumien taakse niihin ajatuksiin, tunteisiin ja tekoihin, jotka tapahtumien taustalla ovat ja jäsennä tarinassa se miten ymmärrät itseäsi elämäsi kokemusten kautta eli selvennä itsellesi miksi teit muutokset.

Koska kyseessä on parisuhdekurssi, muista pohtia myös tärkeimpiä ihmissuhteitasi. Miksi päädyit kyseiseen suhteeseen? Opitko myöhemmin jotain, mitä olisi ehkä pitänyt ymmärtää paremmin etukäteen? Ole itsellesi rehellinen ja näe elämän sinulle tarjoamat opit, mutta myös haasteet, jotka yhä tulee kohdata ja miten valmis olet niihin.

Tehtävälle ei ole pituutta, ei se ole oleellistakaan. Tämä on oman ajattelusi jäsentämisen harjoitus, jossa opettelemme kasvamaan kurssin kautta, koska se on ainoa tietämäni kestäviä tuloksia tuovat keino onnellisiin ihmisuhteisiin.

Tehtävän tekeminen etukäteen auttaa kurssin aikana saamaan ehkä nopeammin kiinni oman elämän kokemuksista, opeista ja tulkinnoistasi, joissa vielä voi kehittyä. Siksi suosittelen paneutumaan omaan merkityksen rakentamisen systeemiisi tämän kautta ennakkoon.

Jos haluat perehtyä elämänkaareen lisää, voit tutustua esim. Tony Dunderfeltin teokseen Elämänkaaripsykologia. Löydät netistä myös monien merkkihenkilöiden elämänkaaret, kun googletat heitä. Jos systeemisempi ja vaativampi luettava kiinnostaa voit katsoa myös kehityspsykologisten tutkijoiden Robert Keganin, Susan Cook-Greuterin tai Terry O’Fallonin materiaaleja netistä esim. Youtubesta tai lukea kirjallisuutta.

Tehtävä 2

Käy tekemässä verkossa ilmaiseksi saatavilla oleva MBTI henkilöanalyysi. Löydät netistä myös englannin kielisiä erilaisia versioita tästä, jonka voit halutessasi myös tehdä. Ota tulos talteen, lue kuvaukset ja pohdi sen sopivuutta omaan käsitykseesi itsestäsi. Huomaa, että tulokset eivät ole tarkoitettu tulkittavaksi kirjainmellisesti vaan ne ovat suuntaa antavia näkökulmia siitä millaisia vahvuuksia olet omaksunut elämässäsi tähän asti, mutta saman profiilin kautta voimme johtaa ymmärrystä myös elämäsi toisen puoliskon kasvun haasteista, jotka tavallisesti näyttäytyvät ongelmina tai vaikeina asioina eri tilanteissa ja näiden tietoinen kehittäminen tuo tarvittavaa ihmisenä kasvua ja sitä kautta nykyisten ihmisuuhdehaasteiden poistumista. Elämä tosin tuo aina uusia haasteita mukanaan, mutta se on elämää.

Laita tulos ylös tai printtaa se mukaasi. Pohdi myös miten esim. puolisosi tai lähipiirisi on erilainen tai samanlainen kuin sinä ja millaisia haasteita voit tuloksen kautta tulkita.

Tehtävää käytetään itseymmärryksen tukena ja vuorovaikutteisten haasteiden tulkinnassa ja ihmisten välisten erojen ja yhtäläisyyksien ymmärtämisessä ja varjoprofiili, jonka esittelen kurssilla auttaa näkemään, mistä ihmissuhde- ja monet muut haasteet tämän profiilin kautta katsottuna voivat johtua ja miten voimme itseämme auttaa kestävillä ja pitkäjänteisillä keinoilla.

Nähdään kurssilla!

Kirsi Mäkinen