Kasvuohjelma vastuulliseen ihmisyyteen

Kasvuohjelma 2.0
toteutetaan yhteistyössä Espoon työväenopisto Omnian kanssa

 

 

Ilmoittautuminen opiston aikataulun mukaan:

ilmonet.fi

Kasvuohjelma vastuulliseen ihmisyyteen

 • Perustuu kehityspsykologiaan ja aikuisen henkiseen kasvuun ihmisenä, jungilaiseen viisauteen sekä omaan kokemukseeni ja tästä kehittämääni viitekehykseen nimeltä "Tyytyväisyyden haaste".
 • Kasvuohjelman 1. johdantomoduuli on avoin kaikille, jonka jälkeen voi halutessaan jatkaa ohjelmassa koko kevään. Moduulit 2-4 myydään erikseen jatkokurssina.
 • Toteutetaan yhteistyössä Espoon työväenopisto Omnian kanssa Tapiolan toimipisteessä. Koulutus sopii kaikille, omasta kasvustaan vastuunottokykyisille ihmisille, taustasta riippumatta. Lue kuitenkin alempaa tarkemmat tiedot sopivuudesta.
 • Kasvuohjelman erityispiirre on, että se ei perustu vain perinteisiin oppimistapoihin. Osa kasvua on myös oppia oppimaan uudella tavalla. Näitä kasvun keinoja myös opit ohjelmassa.
 • Moduuleihin 2-4 on myös ennakkotehtäviä, joihin paneutuminen on tärkeä osa oppimista ja ne käydään läpi koulutuspäivinä.

Kasvuohjelma vastuulliseen ihmisyyteen sisältökuvaukset

 • 1

  Johdantomoduuli 1: Tie rohkeaan, viisaaseen elämäään

  Ajankohta 15.-16.2.2020 klo 10-16, Espoon työväenopisto Tapiola
  Moduuli auttaa sinua ymmärtämään ihmisenä kasvun perusasiat, jotka vaikuttavat kasvuun yksilöinä, ryhminä ja yhteiskuntana. Opit uudelleenmuotoilemaan ymmärrystäsi muutoksesta sen suunnasta ja haasteista. Opit polun, joka toistaa itseään ihmisessä joka hetki ja lisää ymmärrystämme läsnäolon merkityksestä kokonaisvaltaisesti hyvälle elämälle.
  Tämä moduuli on avoin kaikille ja toimii johdantona tuleviin osiin. Jos olet käynyt ”tie omaan voimaan ja viisauteen” nimisen kurssin 2019 missä tahansa opistossa, voit tulla suoraan toiseen osaan. Jos olet käynyt vastaavan "Tie tyytyväisyyden tasapainoon" kurssin aiemmin, suosittelen kertaamaan tämän moduulin.

 • 2

  Moduuli 2: Kaaoksesta omaan voimaan ja vapauteen

  Ajankohta 21.-22.3.2020 klo 10-16, Espoon työväenopisto Tapiola
  Opettelet kohtaamaan kokonaisen itsesi ja uskomuksesi elämän mittaisella matkalla, joka perustuu 1. moduulissa opittuun prosessiin. Harjoittelet vapauttamaan itsesi jumittavista kokemuksista. Opettelet sietämään epävarmuutta ja luopumaan siitä, mikä ei enää edistä matkaasi.
  Ennakkotehtävät tähän moduuliin löytyvät tästä alta viimeistään 4 viikkoa ennen ajankohtaa.

 • 3

  Moduuli 3: Vastuullisen ihmisyyden synty

  Ajankohta 18.-19.4.2020 klo 10-16, Espoon työväenopisto Tapiola
  Harjoittelet kuuntelemaan intuitiota, luomaan yhteyttä itseesi ja muihin, luottamaan kokemukseesi ja katsomaan maailmaa rakkaudesta käsin. Uudistat elämääsi seuraten uteliaisuutta, rohkeutta ja intohimojasi. Muodostat uuden suhteen maailmaan ja näet mahdollisuuksia ja todellisuutta uusin silmin.
  Ennakkotehtävät tähän moduuliin löytyvät tästä viimeistään 4 viikkoa ennen ajankohtaa.

 • 4

  Moduuli 4: Vastuullinen kasvu osaksi arkea

  Ajankohta: 16.-17.5.2020 klo 10-16, Espoon työväenopisto Tapiola
  Nyt on toimeenpanon aika. Katsot tulevaisuuteen näkemällä menneisyytesi, tämän hetken sekä tarkoituksen mukaisen tulevaisuuden. Luot oman näköisen elämän yhteydessä muihin. Ennakkotehtävät tähän moduuliin löytyvät tästä alta viimeistään 4 viikkoa ennen ajankohtaa.

Mitä kasvu ihmisenä tarkoittaa?

Ihmisenä kasvu on sisäsyntyistä halua kasvaa, oppia ja mennä elämässään eteenpäin. Se on avointa suhdetta muutokseen, kriisiin ja elämän haasteisiin, joita kaikille vastaan tulee. Nämä haasteet ovat myös työkaluja matkallamme, jotka ohjaavat uuteen suuntaan. Se suunta on aina kokonaista ihmisyyttä kohti, sisäänpäin ja kohti syvyyksiä itsessämme. Se tarkoittaa kokonaisvaltaisemman, laajemman, syvemmän ja tietoisemman elämän vastaanottamista ja itsemme avaamista uudenlaisille tavoille oppia, kerätä tietoa, ymmärtää asioita ja tiedostaa ketä oikeastaan olemme, mistä tulemme ja minne olemme menossa.

  • Ihmisenä kasvussa yhdistyvät ajattelu, tunteet, kokemukset ja kaikki aiemmin oppimasi.
  • Ihmisenä kasvu auttaa ihmissuhdeymmärryksessä ja saa elämäsi ihmissuhteet toimimaan.
  • Se auttaa ratkaisemaan ongelmia, mutta keskeisenä asiana ei ole löytää täsmäkeinoja tiettyjen ongemien ratkaisemiseen vaan oman maailmankuvan laajentaminen ja sitä kautta elämän ongelmien kokonaisvaltainen helpottuminen tai selkiintyminen.
  • Se auttaa ymmärtämään itseäsi, elämääsi uudella tavalla ja näkemään siinä tarkoitusta ja merkityksellisyyttä.
  • Jokainen kasvuporras, jonka elämässäsi otat lisää kokonaispotentiaaliasi elää muuttuvassa ja epävarmassakin ympäristössä menettämättä hermojasi tai syyttämättä asioista muita ihmisiä.
  • Kasvu parantaa valmiuksia toimia vaikeissa ja kompleksisissa tilanteissa, joiden ratkaisut eivät ole vielä nähtävissä.
  • Se antaa valmiutta nähdä osaamisesi uudessa valossa ja katsomaan mitä olet kaikkien rooliesi ja tähän asti opittujen asioiden lisäksi. Siten se mahdollistaa myös uudenlaisen työn tai uran suunnittelun.

 

Kouluttajasta

Hei Olen Kirsi Mäkinen, vastuullisen kasvun valmentaja ja omaehtoisen oppimisen konkari, hr-ammattilainen, valmentaja ja kouluttaja. Työväenopistossa olen opettanut vuodesta 2016 alkaen. Lue lisää minusta.

Kaiken inhimillisen kasvun lähtökohdat ovat aina itsessä, rehellisyydessä ja kokonaisen ihmisyyden hyväksymisessä osaksi itseä. Olen on käynyt omaa tietoista kasvumatkaani varjoista valoon 10-vuotta. Vaikka olinkin kiltti ja rauhallinen lapsi, olin sisäisessä maailmassani aina ulkopuolinen ja suhteeni maailmaan oli kapina.  Aikuisena olen oppinut näkemään, millä tavoin kokemukset auttoivat kasvamaan muutoksen ja kasvun erityisasiantuntijaksi, ymmärtämään maailmaa altavastaajana ja tiedostamaan missä todellisuudessa oikein elämme.

Olen tutustunut useisiin aikuisena kasvua tukeviin teorioihin, menetelmiin ja työkaluihin, jotka auttavat näkemään maailman kokonaisemmin, holistisemmin ja osana meitä isompaa todellisuutta.Tästä kaikesta olen luonut oman viitekehyksen, jonka kautta opetan kasvuohjelmassa.

Tuleva kirjani sisäisestä vallankumouksesta ja vastuullisesta kasvusta ilmestyy Basam Booksin kustantamana 2020. Kasvuohjelma auttaa ottamaan kirjassa kuvattuja asioita käyttöön, löytämään keinoja kasvaa ja oppia uudella tavalla, ymmärtämään elämää kokonaisvaltaisemmin ja näkemään oman mahdollisuutemme vaikuttaa isoon kuvaan ajassa, jota elämme.

Kasvuohjelma sopii sinulle jos:

 • Suhtaudut elämään ja itseesi avoimesti ja avarakatseisesti, kaihtamatta mahdollisuutta oppia itsestäsi ja elämästäsi jotain mitä et olisikaan halunnut tietää..
 • Haluat katsoa kurssin asioita uudenlaisten tapojen kautta, jotka eivät ehkä olet ennestään tuttuja esim. psykologian oppikirjoista.
 • Olet valmis kokemukselliseen oppimiseen ja tietoisuutesi herättelyyn myös kurssipäivien välissä.
 • Haluat harjoitella ja ravistella tietoisuuttasi, totuttuja kaavojasi ja itsestäänselvyyksiä.
 • Olet kiinnostunut myös teoriasta sekä satujen ja myyttien tulkinnasta ja sen oppimisesta, että viisaus löytyy sinusta.

Kasvuohjelma ei sovi sinulle jos:

 • Olet akuutissa kriisissä esim.masentunut, ahdistunut tai sinulla on muita akuutisti päällä olevia mielenterveyden haasteita. Hyvin toipuneille sopii kuitenkin hyvin ja on antoisaa.
 • Haluat pitää kiinni totutuista toiminta- ja ajattelumalleistasi etkä ole halukas kasvamaan ihmisenä kohti uutta, joka saattaa vaatia myös epävarmuuden ja epämukavuuden kohtaamista.
 • Sinulla ei ole aikaa tai mielenkiintoa panostaa kurssin välitehtäviin ja harjoituksiin ennakkoluulottomasti.
 • Etsit valmiita täsmävastauksia elämäsi ongelmiin ja haasteisiin jaksamatta keskittyä vastausten löytämiseen itse.
 • Rehellinen ja autenttinen suhde itseen ja ihmissuhteisiin tuntuu vielä liian pelottavalta kohdata.
video placeholder

Katso kasvuohjelman alkuesittely

Keskustelimme Johtamisen ja henkisen kasvun valmentajan Dan Sobackin kanssa vastuullisesta kasvusta ja ihmisyydestä. Katso tästä.

Ilmoittautuminen opiston aikataulun mukaan:

ilmonet.fi

Kasvuohjelmaan liittyviä kirjoituksia

shadow-ornament

Kirsi Mäkinen
Tyytyväisyyden haaste viitekehyksen luoja ja
vastuullisen kasvun ohjelmien kehittäjä

Puh. 040 5354 991
etunimi.sukunimi at tyytyvaisyydenhaaste. fi