Kokonaisvaltainen ja kestävä elämäntyytyväisyys syntyy yrityksen ja erehdyksen kautta

Onko elämäsi tylsää ja tavanomaista? Eikö työsi tunnu enää inspiroivalta? Onko luovuutesi hukassa ja vajoatko välillä epätoivoon tai masennukseen, kun et löydä keinoa mennä eteenpäin?

Oletko ehkä kokeillut jo kaikkea? Olet ottanut varman päälle ja yrittänyt toimia hyvin ja oikein. Olet kuunnellut muita ja yrittänyt ottaa heidänkin tahtonsa huomioon. Olet yrittänyt muuttaa itseäsi, joutuen aina kuitenkin palaamaan takaisin lähtöruutuun, koska kanttisi ei ole kestänyt. Olet innostunut usein ja luovuttanut yhtä usein. Vai oletko itsesyyttelyn ja selittelyn ammattilainen? Tai pelkäätkö kuunnella itseäsi ja intuitiotasi? Tai oletko ehkä joskus kuunnellut itseäsi, epäonnistunut ja pettynyt, mikä estää uudelleen yrittämisen?

Vaikka kuinka monesti olet yrittänyt edetä haluamaasi suuntaan, on yrityksesi ehkä sammunut koska olet liikaa miettinyt uskallatko tehdä näin tai noin, uskallatko sanoa tätä tai tuota…olet siis jäänyt vatvomaa oman ja yleisen näkemyksen välille.

Tiedän tunteesi, ensimmäisen ratkaisevan askeleen ottaminen on vaikeinta. Ihmisellä on paljon hyviä aikomuksia, mutta liian vähän tekoja, sanoo Tommy Hellsten. Tämä todellisten tekojen puute pitää tilanteen paikallaan ja saa sinut ahdistumaan.

Ahdistus kertoo mihin suuntaan mennä, kuuntele sitä

Tiedätkö mikä hyvä puoli on ahdistuksen tunteella ja kaikilla edellä kuvatuilla haasteilla? Ne kaikki yrittävät osoittaa sinulle sitä porrasta, joka sinun tulisi ottaa. Sinun vaan tulee tulkita kokemuksesi hieman toisin kuin tähän asti.

Ahdistuksesi ja kokemustesi syy ei ongelma vaan mahdollisuus. Sinä vain koet sen ehkä ongelmalliseksi, koska sinua saattaa pelottaa tai et tiedä mitä tulevan pitää ja pelkäät epäonnistumista. Mielesi tekisi varmistaa kaikki etukäteen ja olla varma askelta ottaessasi, että se on oikea. Tämä on kuitenkin oravanpyörä, josta ei ole ulospääsyä, koska samalla, kun varmistelet asioita, rakennat mielensisäisiä esteitä askeleen ottamiselle ja lopulta et tee sitä ollenkaan. Se jää hämyiseen tulevaisuuteen odottamaan hetkeä, jolloin turvallisuutesi on taattu. Voin kertoa, että tätä ei tapahdu koskaan, ellei jokin uusi muutos tule elämääsi.

Ahdistuksesi ja epävarmuutesi johtuu juuri siitä, ettet ota mitään askelta. Voin luvata, että heti, kun otat, olosi helpottuu. Silloin joudut ratkaisemaan kahden vaakakupin väliltä, sanot kyllä itsellesi ja omalle unelmallesi ja jätät muiden toiveet vähemmälle huomille. Jos taas et tee mitään, sanot kyllä muiden toiveille ja yleiselle mielipiteelle hyläten samalla omasi. On kuitenkin mahdollista joskus myös sovittaa yhteen nämä kaksi, mutta siitä myöhemmin.

Tunteesi ja kokemuksesi kertovat siitä, että muutos, kasvu ja kehitys ovat jo käynnistyneet. Uskallatko astua mukaan junaan?

Joudut ottamaan uusia askelia useita ja kokemaan ahdistusta vielä jatkossakin ennen kuin tilanne vakiintuu, mutta oma hyvinvointisi paranee, kun teet jotain konkreettista, etkä odota. Tilanteesta ei siis pääse ns. mukavilla keinoilla eteenpäin. On mentävä epämukavan ja tuntemattoman puolelle. On katsottava uutta askelta pientä tai isoa oppimiskokemuksena, mahdollisuutena selvittää se, onko se oikea porras. Jokainen porras ei viekään sinua sinne minne haluat, vaan osa portaista on juuri sitä varten, että kokeilet, tunnustelet, kehität ja aloitat ehkä taas alusta kokeilusta, jos ei onnistunut. Tämä epävarmuus on osa sitä muutosta mihin matkasi on jo käynnistynyt, mutta mielesi luonnollinen toiminta vaan yrittää laittaa hanttiin, koska sen tehtävä on suojella sinua vaaroilta. Tämä alkukantainen vaara on todennäköisesti vain mielikuvallinen, mutta silti vaikuttaa toimintaasi estäen sinua näkemästä suuntaa.

Epäonnistuminen ja kokeileminen kuuluvat siis kaikkiin muutos ja kehittymistilanteisiin luonnollisena osana. Se tapahtuu psykologiassa reitillä, jota ei tehdä tietoisessa mielessä tunnetuilla keinoilla vaan se edellyttää aina jonkin uuden ja tällä hetkellä vielä tuntemattoman elementin mukaan ottamista eli uuden oppimista. Muutoksen haaste on siis sama kuin sankarin haaste sadussa. Se on kuin lohikäärme, joka on vanginnut prinsessan ja jonka uljas prinssi pelastaa siinä vaiheessa, kun kohtaa pahimmat pelkonsa ja epävarmuutensa. Itsensä kohtaaminen on siis avain kaikkeen kestävään tyytyväisyyteen, onnellisuuteen ja hyvinvointiin.

IMG_4137

Olen Kirsi Mäkinen, Tyytyväisyyden haaste valmennusten kehittäjä. Autan esimiehiä, tiimejä ja työyhteisöjä kestävien hyvinvointiratkaisujen löytämiseen työssään yksilöllistä tietoisuutta lisäten ja koko potentiaaliaan hyödyntäen.