Oikotietä kestävään tyytyväisyyteen ei ole

Tie tyytyväisyyteen kulkee pimeydestä valoon, tietoisen ja tiedostamattoman mielen yhteistyönä.

Parasta työssäni tyytyväisyyden haasteiden parissa on se, että opin myös itse jatkuvasti jotain uutta. Eikä siihen aina tarvita mitään ihmeitä, ainoastaan uudenlainen oivallus jokapäiväisistä asioista. Kurssillani Tie tyytyväisyyden tasapainoon autan ihmisiä löytämään yhteyttä itseensä ja evolutiivista suuntaa haasteissaan. Moni tulee kurssille, koska etsii tyytyväisempää elämää, ratkaisuja haasteisiinsa tai haluaa kehittää itsetuntemustaan.

Minulle nämä kurssit ovat keinoja toteuttaa sisäistä kutsumustani ja lisätä yhteyttä itseeni ja muihin. Kurssit auttavat minua integroimaan käytäntöön sitä mitä olen sisälläni vuosia pyörittänyt, muokannut, testannut ja kehittänyt. Koen nämä asiat niin tärkeiksi, että haluan tarjota kaikille mahdollisuuden oppia sitä, mikä on muuttanut minunkin elämää merkittävästi tyytyväisempään suuntaan.

Mistä aito tyytyväisyys on tehty

Viimeksi sain muutaman ison oivalluksen myös itse. Kiitos tästä kuuluu aktiiviselle ja viisaalle ryhmälleni, joka auttoi erinomaisesti itseään, muita ja myös minua ymmärtämään lisää. Tie tyytyväisyyteen kulkee vahvasti sisäisen yhteyden kautta, mutta kuinka moni löytää ns. aitoa tyytyväisyyttä arkeensa päivittäin? Tähän kysymykseen sain itse järisyttävän muistutuksen viimeisimmän kurssini jälkeen.

Aidosti tyytyväiseen elämään vaaditaan a) rehellisyyttä itselleen sekä b) tietoisuutta siitä miltä sinusta tuntuu tässä ja nyt. Tuo tunne ja sen määrittely kertoo suoraan missä vaiheessa oma käsityksesi elämästä tai asiasta on menossa, kunhan tulkitset sitä rehellisesti kaunistelematta asiaa. Se kertoo, kuinka tietoinen olet omasta tyytyväisyydentilastasi. Jos löydät itsesi iloa, energiaa ja vapautta huokuvista tuntemuksista suhteessa haasteeseesi, olet löytänyt yhteyttä siihen, kuka olet. Jos taas löydät itsesi ikävämmän tuntuisista tunnetiloista, on yhteys todelliseen itseesi vielä hukassa ja toimit vahvasti egosi ohjaamana.

Mutta tiedätkö mitä? Aito tyytyväisyys on meiltä ihmisiltä usein niin hukassa, että hämmästymme, kun koemme sen. Tällainen tilanne tuli vastaan juuri viimeisimmän kurssini päätteeksi. Olen sen jälkeen työstänyt kokemustani, jotta saan kokonaisvaltaisen ymmärryksen siihen, mistä se syntyi. Kertaamatta tuota, voin tällä esimerkilläni todistaa myös itselleni taas kerran sen, mitä myös kurssillani opetan. Se menee näin.

Pimeys johtaa valoon

Jotta ihminen löytää itsensä ja sen kuka on, on hänen uskallettava elää todeksi syvimpiä toiveitaan, unelmiaan, tavoitteitaan ja kaikkea sitä, mitä hän on yrittänyt tukahduttaa ja jota muut eivät ole ottaneet tosissaan. Nämä ovat asioita, joiden toteuttaminen on ollut sinulle vaikeaa ja pelottavaa juuri siksi, että olet joutunut yksin raivaamaan tien pimeyden läpi. Olet ehkä tuntenut epävarmuutta siitä, oletko oikealla tiellä. Olet saattanut pelätä kertoa kenellekään, koska pelkäsit heidän tuomioitaan. Olet ehkä kuunnellut liikaa vääriä ihmisiä, jotka eivät edistäneet itsesi löytämistä vaan pyrkivät vain omaa hyväntahtoisuuttaan estämään sinua tekemästä jotain ”typerää”.

ITSEensä voi luottaa, se ei valehtele, ego valehtelee

Kaikki nämä haasteet, ovat merkkejä siitä, että olet oikealla tiellä. Nyt kuitenkin vaaditaan tahtoa, uskoa ja uskallusta mennä kohti pimeyttä, tuskaa ja epävarmuutta sekä luottamusta sieluun kuten Jung kehottaa. Kun uskallamme heittäytyä tuntemaan kaikki tunteet, voimme olla varmoja, että jossain vaiheessa näemme valoa tunnelin päässä. Sen sijaan, jos emme koskaan mene katsomaan mitä pimeydessä on, emme näe uutta valoa. Täten myös varmistamme, että aito tyytyväisyyskin pysyy poissa tieltä.

Mitä siis ymmärsin tyytyväisyydestä?

Ymmärsin, että aitoon tyytyväisyyteen ei todella ole oikotietä. Minä kuten muutkin voin nimetä heti monta ns. tyytyväisyystekijää elämässäni. Ne ovat arkisia pieniä tai isompia asioita ja hetkiä, jotka syntyvät itselle mielekkään tekemisen kautta. Minulle tällaisia ovat viikoittaiset tanssitunnit.

Okei, tai niin ainakin kuvittelin. Mutta juuri näin huijaamme itseämme. Toki nämä ovat minulle tärkeitä, mutta teen sitä myös siksi, että kehoni hyvinvointi tarvitsee liikuntaa. Se perustuu siis tarpeeseen ja sen ymmärtäminen liittyy myös sisäisen yhteyden tiedostamiseen ja siksi juuri olen valinnut tanssin.

Jokaisessa meissä on kuitenkin olemassa myös hyödyntämätöntä potentiaalia, heräävää tietoisuutta, joka kertoo myös siitä, ketä olemme. Se on ääni, joka vie sieluamme kohti sitä tarkoitusta ja elämäntehtävää, mitä psyykeemme on autonomisena toimijana tullut tänne tekemään. Se vie meitä kohti individuaatiota eli yksilöitymistä kuten Jung kuvaa. Tästä kertoo enemmänkin halu kuin tarve. Jos tuo halu on sisäisestä tarpeesta nousevaa ja tarpeeksi kova johonkin asiaan, pyrkii psyyke auttamaan meitä jatkuvasti toteuttamaan tämän asian. Egomme on kuitenkin sen suurin este ja tästä ristiriidasta tyytyväisyyden haasteemmekin syntyvät.

Aito tyytyväisyys on integraatiota joka hetki

Aito tyytyväisyys syntyy siis sitä kautta, että todellakin toteutamme elämäntehtävää ja teemme sitä mihin on sisäinen halu, palo tai intohimo. Minä opetan tietä tyytyväisyyden tasapainoon, koska koen halua viedä tietoisuuden kehittämistä eteenpäin. Se on elämäntehtäväni ja siksi sujahdin saman tien aitoon tyytyväisyyden kokemukseen kurssini jälkeen. Se toteutui vain siksi, että onnistuin a) luomaan yhteyden itseeni kurssin aikana ymmärtääkseni mitä minun on tehtävä luodakseni sen kokonaiskuvan mitä halusin tarjota ja b) onnistuin toteuttamaan sen niin, että ryhmä otti sen vastaan ja omaksui onnistuneesti eli integroin sisäisen oivallukseni käytäntöön. Aito tyytyväisyys on integraatiota joka hetki.

Aito tyytyväisyys syntyy kuin salama kirkkaalla taivaalla, kunhan teet sitä, mitä sielusi huutaa ja integroit sen käytäntöön.  Tämä tunnekokemus on ihan eri kuin se hyvä olo, mikä syntyy minun tapauksessa liikunnan jälkeen.  Älä silti kuvittele, että joka kerta, kun toistat saman asian, onnistuisit yhtä hyvin löytämään aidon tyytyväisyyden. Tässä ollaankin nyt veitsen terällä, olemmeko aidosti tyytyväisiä vai huijaammeko itseämme? Jos huijaamme, kertoo siihen liittyvä tunteemme siitä, että matka kohti uutta tyytyväisyyttä tulee aloittaa uudestaan pimeydestä. Lisäksi täytyy muistaa, että halutessamme synnyttää uutta, on jonkin vanhan myös kuoltava. Tämän tyytymättömyyden myöntäminen on perusedellytys uudelle tyytyväisyydelle.

Psyyke tuo meille jatkuvasti uutta opittavaa ja integroitavaa. Evoluutio on jatkuvassa liikkeessä. Se haluaa meidän kasvavan kohti koko potentiaaliamme, entistä aidompaa tyytyväisyyden kokemusta. Se haluaa meidän kyseenalaistavan tyytyväisyytemme joka kerta, jotta tiedämme missä oikeasti olemme sen suhteen. Vasta, kun tajuamme tyytyväisyytemme olevan jatkuvasti liikkeessä, uudelleen muotoutuvaa ja hyväksymme kaaoksen osaksi elämää ja arkeamme, voimme ymmärtää mitä kestävä tyytyväisyys meille todella tarkoittaa.

Kirjoittaja

Olen Kirsi Mäkinen Tyytyväisyyden haaste valmennussarjan kehittäjä ja oppimisen mahdollistaja ja Jungian Life Coach. Haluan auttaa yksilöitä, ryhmiä ja työyhteisöjä löytämään suunnan ja kasvamaan tietoisuudessaan, jotta he voivat luoda uutta ja saavuttaa tarkoituksensa.

Kevään 2018 Vantaan ja Espoon työväenopistojen kursseilla on vielä tilaa.
Tule mukaan kokemaan sama kuin muut tiellä tyytyväisyyden tasapainoon!
Tässä muutamia palautteita kurssista: 

Opin tunnistamaan paremmin missä vaiheessa olen menossa ja miten voin päästä eteenpäin. Erityisen hyvää oli vuorovaikutteisuus ja myös materiaali. Kurssi sopii kaikille, erityisesti niille, johtka haluavat muutosta elämään ja täytti odotukseni erinomaisesti. Henna, arvio 5/5. 

Kurssi vahvisti sitä, että olen oikealla itsetuntemuksen tiellä ja lisäsi valmiutta päästä eteenpäin. Erityisen hyvää oli opettajan välittömyys, rauhallisuus ja kiinnostava asia. Kirsillä on asiantunteva ja oppilaita arvostava asenne. Sopii kaikille omasta kasvusta kiinnostuneille. Paula Koponen, arvio 5/5. 

Lue lisää palautteita tästä!